Uzm.Kl.Psk. Çinara NUROĞLU
image
image
image

Teknoloji Bağımlılığı

image
 

Teknoloji Bağımlılığı

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydaları var. Fakat doğru kullanıldığı taktirde hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Özellikle bu çağ içinde doğan ve sosyalleşen çocuk ve ergenlerin teknolojiyle iç içe büyümesi onların yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu durum özellikle çocuklar ve ergenler üzerinde birçok olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu problemler teknoloji ve internet bağımlılığıdır. Teknolojideki gelişimler eski zamanda çocukların parklarda ve sokaklarda arkadaşlarıyla birlikte geçirdikleri zamanın büyük bir kısmını bilgisayar ekranının karşısına taşımıştır. Teknoloji, nasıl kullanıldığına bağlı olarak çocuk gelişimini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Teknolojik araçların (internet, bilgisayar, tablet, akıllı telefon, vb.) uzun süre kullanımının çocukların gelişimi ve sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu durum birtakım duygu ve davranış problemlerine yol açabilmektedir. Çocukların internet ve bilgisayar kullanımları üzerindeki kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması onların fiziksel gelişim (kas-iskelet sistemi) aşamalarında problem yaşamalarına, dil ve konuşma becerilerinde gerilik olmasına, uyku ve yeme bozukluklarına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra büyüdükçe dikkat eksikliği, öfke kontrolü sorunu gelişebilir ve bu durumun sonucunda anne, baba ve çevresiyle ilişkileri olumsuz etkilenebilir. Ergenlik döneminde ise zamanla içine kapanma ve sosyal ortamlardan uzak durarak akranları ile iletişim güçlüğü yaşayabilirler. Yapılan araştırmalar, Teknoloji bağımlılığı, zamanla çocukları yalnızlaştırır. Bu nedenle en temel husus çocuğun ekran karşısında geçirdiği süreyi sınırlı tutmaktır.

Teknolojik bir aletin ekranına kilitlenip anne ve babasını rahatsız etmeyen çocuk birçok ebeveyn için cazip gelebilir.  Ancak ebeveynin yanına gelmeyip sürekli odasında zaman geçiren çocuk, gelişimine kendisini kapatmış, anne ve baba ilgisini başka yerlerde arayan çocuktur.  Ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı iletişim kuramadığı durumlarda ve çocuğun kendisini aile içinde yalnız, anlaşılmamış hissettiğinde, duygusal ihtiyaçları yeterince karşılanmadığında teknolojiye yönelme ve ihtiyaç duyma olasılığı artıyor.

 Bunun yanı sıra anne ve babanın bilgisayar karşısında veya telefon ekranında çok vakit geçirdiğini izleyen çocuklar daha kolay bağımlı olabilmektedirler. Ayrıca aynı şekilde çok televizyon izleyen anne, babaların çocuklarında internet oyunlarına olan bağımlılık riski daha çok olabilmektedir. İlk olarak onun neden bağımlı olduğunu anlamaya çalışın. Unutmayalım ki Çocuklar genellikle kendileri için uygun, eğlenceli ve keyif veren bir aktivite bulamadıklarında bilgisayar oyunlarına yönelmektedirler.

Teknolojiyi amaca yönelik kullanmamız gerekmektedir. Yani yapacak hiçbir şey olmadığı için “vakit öldürme” amaçlı kullanmamalıyız. Bu amaç bir bilgi öğrenebilme, bir sorumluluğu yerine getirebilme, bir beceriyi geliştirme, bir şey üretme ya da dinlenme olabilir. Bunların yanı sıra doğru seçilmiş bilgisayar oyunları ve belirli süre içinde etkili ve kalıcı öğrenmeler için uygun olabilmektedir. Bu durumda anne babalar çocuklarına bilgisayar oyunlarını seçerken onların yaşlarını, yeteneklerini, ilgisini, oyunun türünü, amacını ve çocuklarının oyunu ne kadar süre oynayacağını dikkate almalıdırlar. Oyunların bir kısmında çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyecek içerikler vardır. Bu yüzden onlarda korku, kaygı, ve öfke gibi olumsuz duygulara neden olabilmektedir. Birçok çocuğun bu oyunlar nedeni ile şiddete daha yatkın olma olasılığı artabilir. Bu yüzden Oyunlar mümkünse güvenilir sitelerden seçilmelidir.

Çocuğun Teknoloji İle geçirdiği süre ne kadar olmalı

0-2 : Yaşından küçük çocukların internet, televizyon ya da bilgisayarla karşılaşması uygun değildir.

2-3 Yaş  : Olabildiğince ekrandan uzak tutulmalıdır.

3-6 Yaş  : Günlük toplam süre 20-30 dakikayı geçmemelidir.

6-9 Yaş  : Günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir.

12+ Yaş: Günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir.

Eğer çocuğunuz bu süreleri çok aşıyorsa ve siz sınır koyamıyorsanız mutlaka uzman yardımı alın

Bir sonraki yazımızda teknoloji bağımlılığı olan çocuklar ile ilgili neler yapmalıyız üzerine konuşacağız.