Uzm.Kl.Psk. Çinara NUROĞLU
image
image
image

Pandemi Döneminde Okula Uyum Süreci

image
 

Çocuklar için heyecan ve mutluluk verici olsa da adaptasyon süreci biraz zaman alacaktır. Ebeveynler çocukların uyum sürecini doğal karşılamalı ve onlara zaman tanımalıdırlar.

Bu sorunu yaşayan bazı çocuklarda ilgi, derslere karşı dikkat eksikliği, sabah erken uyanma veya erken yatma sorunları, enerji kaybı, sinirlilik, içe kapanıklık, nedensiz ağlama, okul ve sınıfına uyum güçlükleri, anneden ve evden ayrılma kaygısı, okul fobisi, ödev yapma sorunları, baş ve karın ağrısı vs. gibi yakınmalar gözlenebilir.


Peki, yeniden okula başlama kaygısını azaltmak ve tekrar okula uyum sürecinde nasıl bir yaklaşım izlemeliyiz?


Çocukların bu süreçte birçok soruları olacaktır. Ebeveynlerin yapacağı açıklamaların başında bu durumun herkes için yeni bir süreç olduğu  ve sevdiklerimiz ile kendimizin bir süre daha dikkat etmemiz gereken kuralların olacağını anlatmalıyız.

Onun duygularını anlayarak endişelerini dinleyin. Böylece çocuğunuz sizin ile kaygılarını paylaşarak rahatlayacaktır. Sizin olaylara verdiğiniz tepkiler çocuğunuz üzerinde oldukça etkili. Ona endişeli olduğunuzu belli etmemeye çalışın. Yüz ifadenizden ne hissettiğinizi anlayacaktır. Bu yüzden sakin ve huzur verici şekilde olmasına dikkat edin. Unutmayınız ki, kaygınızı çocuğunuza yansıtırsanız onunda endişeli olmasına sebep olabilirsiniz.

Çocuğun okula uyumu ilk olarak evde başlar. Ebeveynlerin teknolojik aletler kullanım süresini, ödev ve derslerini yapma sürelerini ve tekrardan uyku saatlerini düzenlemeleri gerekir. Evde kaldığı süreçte yaptığı yeni spor aktiviteleri veya hobileri sürdürülmeye devam edilmelidir. Bu onların okula geçiş sürecini kolaylaştıracaktır.
Çocuğun tekrar okula başlama sürecinde belirsizliklerle baş edebilmesi için okul ile ilgili detaylı konuşulmalı ve okul programının akışı üzerine önceden bilgi verilmelidir. Yeni düzene geçiş mutlaka ufak değişiklikler ile başlatılmalıdır. Bu süreçte okula başlama ile ilgili hikâye kitaplarının okunması, çocuğun kendini sürece hazırlaması için faydalı olacaktır.

Bu dönemde Çocuğunuzun zayıf yönleri yerine güçlü olduğu alanları destekleyin ve onu cesaretlendirin. Çalışma düzenini yeniden birlikte oluşturun. Programı oluştururken birlikte kararlar alın ve onun bu konudaki fikirlerini önemseyin. Bu durum çocuğunuzun programına uyum sağlamasını arttıracaktır.

Çocuğunuz Ödevlerini yapmak ve okula gitmek istemiyorsa bu durumun nedenlerini araştırın ve gerçek sıkıntısının ne olduğunu öğrenmeye çalışın. Çocuğun derslerini sürekli erteleme duygusunun birçok nedeni vardır. Bu durum onun “sorumsuz”, “tembel” olduğunu göstermez.  Temelinde başarısızlık kaygısı, benlik saygısı, mükemmeliyetçilik algısı ve bunun gibi birçok problemler yatar. Çocuğunuzla bir arada zaman geçirmenin tadını çıkarın ve salgın geçtikten sonra yapacaklarınızın listesini oluşturabilirsiniz.

Bunları uygulamanıza rağmen eğer çocuğunuzun adaptasyon sorunu devam ediyor ve kaygılı olduğunu Düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almanız faydalı olacaktır. Profesyonel bir yardım almak sizi ve çocuğunuzu rahatlatır, bunun yanında sorunu daha da büyümeden çözmenizi sağlar.