Uzm.Kl.Psk. Çinara NUROĞLU
image
image

Merak Ettikleriniz

Merak ettiğiniz soruları ve cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Psikoloji Nedir?

Psikoloji, davranışları ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji biliminden üretilen bilgiler, bireylerin duygu, düşünce ve davranışsal süreçlerinin değerlendirilmesi ve düzenlenmesi ile ilgili pek çok alanda kullanılır.

Psikolog Kimdir?

Üniversitelerin Psikoloji bölümünde 4 yıllık öğrenimini tamamlayarak diplomasını almaya hak kazanan kişilere Psikolog denmektedir.

Uzman Klinik Psikolog Kime Denir?

Dört yıl Psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını tamamlayarak Klinik Psikoloji üzerine uzmanlık yaparak Uzman Klinik Psikolog ünvanını alırlar.

Psikolog Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Psikolog olabilmek için liseden sonra Psikoloji bölümünde eğitim veren yurt içi ya da yurt dışı bir üniversiteden kabul almak ve bölümü başarı ile tamamlayarak diplomayı almaya hak kazanmak gerekir.

Psikolojinin Alt Alanları Nelerdir?

Psikolojinin çok sayıda alt alanı bulunmaktadır. Klinik Psikoloji, Adli Psikoloji, Endüsti-Örgüt Psikolojisi, Nöropsikoloji, Bilişsel Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Spor Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Deneysel Psikoloji, Okul Psikolojisi, Psikometri, Travma Psikolojisi psikolojinin alt alanlarından bazılarıdır. Psikolojinin, Amerikan Psikoloji Birliği (APA) tarafından tanımlanmış 56 alt alanı bulunmaktadır.

Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi, bireylerdeki psikolojik problemler, duygusal ve davranışsal bozukluklar ve günlük yaşamı etkileyecek düzeydeki psikososyal uyum sorunları gibi konularda, var olan semptomların azaltılması ya da ortadan kaldırılması, ihtiyaç duyulan davranış değişikliğinin sağlanması ve bireylerde olgunlaşma, farkındalık, psikolojik büyüme gibi süreçlerin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen kapsamlı, planlı, yapılandırılmış bilimsel müdahaleler bütünüdür.

Psikoterapi Teknikleri Nelerdir?

Psikoterapide kullanılan teknikler çeşitlilik göstermektedir. Son yıllarda kanıta dayalı psikoterapinin önem kazanması ile etkinliği klinik olarak kanıtlanan psikoterapi teknikleri yaygın olarak kullanılmaya başlanmış olup ve psikolojik şikayetler ile başvuran pek çok birey de tekniklerden olumlu sonuçlar almaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi, Kognitif Terapi, Bilişsel Terapi, Davranışçı Terapi isimleri ile anılan psikoterapiler bu tekniklerin başında gelir. EMDR (Eye Movement Desensitization and Replacement) yani Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme yöntemi de psikoterapi etkinliği araştırmalarında sıkça kullanılan bir modeldir ve başta psikolojik travmalar olmak üzere pek çok alanda etkili olduğu gösterilmiştir. Diğer psikoterapi yöntemlerinden başlıcaları Şema Terapi, Psikodinamik Psikoterapi, Psikanalitik Psikoterapi, Hipnoz/hipnoterapi, Varoluşçu Psikoterapi, Logoterapi, Geştalt Psikoterapi, İntegratif psikoterapidir.

Psikoterapi Ne Kadar Sürer?

İnsanlar sıklıkla psikoterapi seanslarının ne kadar süreceğini, kaç seans gelmek gerektiğini merak ederler. Bu pek çok yönü ile haklı bir sorudur. Ancak psikoterapi, insan psikolojisinin bireysel, kişiye özgü ve biricik oluşundan ötürü kişiden kişiye göre değişen, farklılaşan bir süreçtir. Aynı psikolojik sıkıntı ile başvuran iki farklı birey tamamen aynı terapi protokollerinin uygulanması durumunda dahi aynı sürede ve aynı seviyede sonuç almayabilir. Bireyin kişilik yapısı, geçmiş yaşam deneyimleri, problemin niteliği, kişinin o güne kadarki baş etme yöntemleri ve başa çıkma becerileri, kendisine, diğer insanlara ya da dünyaya yönelik kalıplaşmış inanışları gibi faktörler psikoterapi sürecini etkilemektedir. Bununla beraber kişinin iyileşmeye ya da değişime olan inancı ve motivasyonu, psikoterapist ile danışan arasında kurulan güven ilişkisi, psikoterapinin düzenli devam ediyor olup olmaması gibi faktörler de psikoterapinin ne kadar sürebileceğine etki etmektedir.

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri, hekimliğin ruh ve sinir hastalıklarıyla, kişide görülen önemli uyumsuzlukların tanılanmasıyla ve bunların sağaltımıyla uğraşan uzmanlık dalıdır.

Psikiyatri ve Psikolog Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikiyatri hekimleri Tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra Psikiyatri alanında ihtisas yapan kişilerdir. Psikiyatrik hastalıklar konusunda uzmanlaşmışlardır ve farmakoterapi yani ilaç tedavisi uygulama yetkinlikleri bulunmaktadır. Psikologlar ise Psikoloji bölümünden mezun olmuşlardır ve eğitimleri psikofarmakoloji ve medikal tedavilerin uygulanması konusunda bir yetkinlik sağlamamaktadır. Her iki mesleğe mensup uzman da belli ekollerde psikoterapi eğitimlerini tamamladığı takdirde psikoterapist olarak çalışabilmektelerdir. Psikologlar ve Psikiyatri Uzmanları ruh sağlığı alanında dirsek temasında çalışmaktadır ve pek çok çalışma alanında ekip arkadaşı olarak mesleklerini icra etmektelerdir.

image